Sarmizegetusa Regia – Arheologii au scos la iveală o alee antică.

Sarmizegetusa Regia este una dintre cele mai importante obiective turistice. Aflată pe teritoriul Parcului Național Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Vechea capitală a Dacilor pre-roman înființată în urmă cu peste două milenii se află în Munții Orăștiei, la poalele Vârfului Godeanu, fiind considerată și ” muntele sfânt al Dacilor”. Ne dezvăluie așezările urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul marii cetăți s-au ridicat celălalte cetăți dacice acestea având rol de protecție.

Cercetările arheologice efectuate in 2017 de un colectiv de arheologi și studenții din Universitate Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca fiind susținuți financiar de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Au descoperit o alee antică – ramificație a celebrului drum pavat cu dale – și a fundațiilor unui edificiu din piatră a misterioasei construcții ridicată deasupra templelor dacice, de-a cărei existență nu s-a știut până acum. Despre ramificația drumului se știa încă din anul 1989, dar nu s-au făcut cercetări până în prezent. Arheologii susțin că această alee cu siguranță duce spre ceva foarte important. S-au mai descoperit și importante obiecte antice ale Dacilor; ceramică pictată, vârfuri de săgeți, o daltă, o fibulă și alte obiecte. Această ramificație ducând spre terasa a IX-a, terasa în forma ei actuală fiind mult supraînălțată din momentul în care această alee a ieșit din uz.

Fibulă – agrafă de metal, antică, folosită pentru a încheia veșmântul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.