Pact cu diavolul – John Higgins

Titlul – Pact cu diavolul

Autor – John Higgins

Pagini – 206

Editura – Lucman

Traducere – Mihai Niculescu

Pact cu diavolul, o care polițistă ” Dedectiv 2″. Imaginea coperții nu o prea caracterizează, neavând scene deocheate. Probabil a fost pusă mai mult din punct de vedere comercial. O mică legătură ar avea, cu protagonista Lena. O femeie frumoasă. Autorul ne duce în Moscova, în centrul celor mai aprice conflicte, schimbări la conducerea guvernului rus, deportați, crime la comandă, uneltiri în fruntea conducerii statului, conflicte între Rusia, Japonia și Germania, trădări și răsturnări de situație. Cartea mi-a adus aminte de o alta, doar că aici centrul interesului sunt banii și puterea.

Lena, Vitali, Oleg și Andrei sunt prieteni din timpul studiilor de la Universitate. Cei trei băieți se îndrăgostesc de Lena, aceasta el dă de înțeles că tot ceea ce vor primi de la ea este prietenie, cu toate că ea este îndrăgostită de Vitali. Aceștia îi acceptă limitele și astfel devin cei mai buni prieteni. O fițuică din aceea care era dată pe sub mâna de către studenți pe timpul comunismului, scrisă de Andrei, Oleg și Vitali, le aduce necazuri celor trei. Aceștia stau în lagăr timp de 6 ani.

” În zori încă mai mergeau.

Zăpada continua să cadă în rafale

– Ne oprim, zise Andrei.

Frânți de oboseală, toți patru se lăsară să cadă între două troiene la poalele câtorva mesteceni sfrijiți. Timp de câteva minute nimeni nu vorbi. Își trăgeau răsuflarea. Andrei scoase o bucată de pâine din zdrențele de pe el. O taie în patru, fiecare își primi parte.

Atunci Victor puse întrebare.

– Ce-o să halim în zilele următoare?

Oleg se uită scurt la Andrei…

Lungit în zăpadă cu ochii închiși, Vitali părea că nu aude nimic.

– Pe tine, zise Oleg. Victor se uită pe rând la fiecare. Izbucni în râs și mușcă din bucata lui de pâine. Victor le făcu cu ochiul și începu să mestece binedispus.”

Victor pică nevinovat în nebunia unui individ. Individul se află la o adunare a membrilor comuniști, fiind așezat lângă Victor, acesta îi ia mâna lui Victor și i-o pune pe ventre, ( gol). Victor începe să-l înjure, astfel revolta lui este interpretată ca fiind la adresa conducerii comuniste, nici el nu dezminte, fiindu-i rușine să admită că un nebun i-a făcut avansuri sexuale și astfel este luat în lagăr.

După dispariția celor trei Lena se căsătorește cu detectivul, Vasili. După mai mulți ani relația lor se răcește. Acesta fiind și foarte ocupat cu apariția mai multor crime, puse la îndoială de faptul că ar fi morți din cauze naturale. Una dintre crime este cea în care victimă este tocmai sora lui Lena. Acesta află secrete de stat și implicații mafiote, însă decesul lui survine în urma apariției lui Oleg și Andrei, (după reușita de a evada). Aceștia încercând să o cucerească pe Lena, neștiind unul de celălalt.

Mi-a părut rău de Vasili, trece prin atâtea pentru Lena, și-o iubea sincer, ba chiar încearcă să facă tot posibilul să părăsească Rusia, mutându-se în Europa, doar ca să-i fie ei bine și să fie fericită. Dar ce te faci când Lena încă visează la prima iubire, Vitali.

Cel mai funebru plan este cel făcut de Andrei și Oleg, m-a cutremurat duritatea celor doi. După mai mulți ani Oleg, Andrei și Vitali scapă din trenul groazei. Pe parcursul inițierii planului, Oleg îl ademenește pe Victor în planul lor de a evada, acesta având de fapt o altă intenție, una macabră, aceea de a-l lua pe Victor pe post de alimentație, pe toată durata parcurgerii drumului îndelungat pe timp de iarnă în pustiu. Victor fiind alternativa „canibalistă”ca cei trei să supraviețuiască. Acest plan macabru este știut doar de Oleg și Andrei. După reușita lor de a scăpa din trenul groazei, Vitali află de planul dezgustător și încearcă să intervină, ajungându-se la lupta dintre Andrei și Vitali, acesta din urmă este lovit la ceafă de Andrei, picând secerat în urma loviturii, în zăpada mare. Fiind abandonat de cei trei cu gândul că este mort; Victor neștiind de planul celor doi.

După reușita de a supraviețui drumului plin de obstacole, Oleg și Andrei intră în afaceri dubioase și periculoase, unele dintre afaceri fiind făcute la nivelul cel mai înalt. Mi-a plăcut şiretenia Japoniei de a-și lua înapoi o insulă din arhipelag, insultele Kurilele de la Ruşi. Insula nefiind în totalitate deținută de Ruși, ci aparținând în mare măsură Germaniei. Contractul conținând închirierea lui pe durata de 99 de ani. O perioadă foarte mare, în acești ani se pot întâmpla multe. Schimbul constând într-o sumă mare de bani, acești bani ajutându-i pe Ruși să iasă din impasul colapsului financiar, în plata ofițerilor. De teamă că aceștia se vor revolta împotriva guvernului.

Avem parte de apariții neașteptate, implicarea Italiei, o iubire reîntrăgită de pe timpul tinereții, o nouă conducere la cârma statului Rus, colaps financiar, încercarea de a reînoda vechea prietenie, crime misterioase…

Cartea mi-a plăcut și datorită faptului că am o fascinație pentru poporul rus, dar în același timp și teamă. O combinație derutantă, de care nu mă pot dezice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

Cititor necunoscut

citește ce vrei, când vrei, cum vrei

Stări (in)depedente de alți oameni.

Nu ești niciodată singur, ci ai ocazia să fi tu însuți.

Zâmbetul Soarelui

Un blog de Sorina Chirilă

vipera de biblioteca

Nu fac recenzii, nu povestesc carti, doar imi spun impresia lasata de o carte .

Un inger visator

despre mine si ceea ce ne înconjoară

Andreea Mătea

OPEN HAPPINESS

TEEN THOUGHTS

"writing is a way of talking without being interrupted" — Jules Renard

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

Dana-Georgiana Mortan

~ Nihil sine Deo ~

Read it out

”I`ve lived a thousand lives.”

Jocul de-a v-ați ascunselea

”Îmi plac domnițele la ananghie. De aceea nu mă grăbesc să le salvez. Îmi lasă mai mult timp să mă bucur de spectacol!”

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

Ela Albu

Fashion blogger

Sânge şi Trandafiri

Poveştile noastre întunecate...

Fărâme de suflet

Simte fiecare suflare de viață cum îți cutreieră întreaga ființă!

%d blogeri au apreciat asta: