Plec de Cristina Andone Roman cu Publicitari, Măgar și Umbre – Editura Univers

Autor – Cristina Andone

Titlul – Plec ,, Roman cu Publicitari, Măgar și Umbre.”

Pagini – 235

Editura – Univers

Anul apariției – 2018

Cristina Andone este scriitor, activist educaţional şi trainer de creativitate. Cărţile scrise de ea sunt, <Poveşti din Pădurea Muzicală > în număr de nouă cărţi, vândute în peste 120.000 de mii de exemplare. Mai are şi o colecţie etnografică, „Enescu şi hora razelor de soare”. Fiind cunoscută pentru cărţile pentru copii, ulterior în cursul acestui an a scos o noua carte pentru adulţi,< Plec – Roman cu Publicitari, Măgar şi Umbre>.

Agenţia de publicitate AD&Trotsky, o agenție cu și despre publicitari. Da, acei oameni care ne fac să întoarcem capu’ după panourile lor de publicitate și ne fac să ridicăm din sprânceană când vedem câte un text mai deosebit sau inspirațional, pe diferite produse, spoturi și luminițe care mai de care mai orbitoare. Autorul ne duce în lumea și în mijlocul corporatiştilor, cu ideile, necazurile, ironiile, gândurile, visele, realizările sau irealizările lor.
Dar înainte de toate să dezbatem puțin cartea. O carte plină de umor, ironii, comparații, din cele mai diverse și mai inspirate, analogii, paralelisme. Ne desfată cu o porție de râs ce dureaza cam toată cartea, nici nu-ți dai seama când ai trecut la urmatoarea pagină. Personal, am râs până mi-au dat lacrimile, nici nu știam care este cel mai bun text sau ironie, toate fiind bune. Toate sunt un șir lung de eufemisme, alegorii, cu caractere satirice și moralizatoare. Comparația grupului cu o arcă< arca lui Noe, adică o adunătură de personalități, la fel ca arca lui Noe, plină de animale, de specii diferite>.

Luăm parte la activitățile angajaților din lumea publicității, fiecare departament cu functii și atribuții diverse. In cadrul companiei avem personalități ca; divorțați, singuri, amanții, sensibilii, ironicii, cei cărora le este frică să nu fie concediați, cei care vor să își dea demisia, cei care vor să promoveze. Fiecare încearcă să urce sau să renunțe, în funcție de interesul manifestat sau problemele de acasă.

Cele patru personaje sunt atât de diferite, de parcă ar fi apa cu uleiul. Marta, secretară, mereu cu gândul și obsedată de zodiac și astre, cu dorința de a avansa în funcție, și frica că va fi concediată. Vera, divorțată și cu doi copii mici, își dorește să demisioneze, s-a săturat de narcisismul din corporație. Dimuleanu, un ironic și mereu cu capsa pusă. El este cel care îi pune pe angajați să își folosească imaginația, de nu este bună, hei, atunci să te ții, dar și protector. Mishu, it-istul mereu dornic de a afla informații, nimic nu-i scapă. Un pelerinaj în Franța și o oprire la Cannes, îi așteptă pe toți patru. O vacanță plină cu peripeții, o casă făcută după un desen al Verei, un măgar și un muntean pus ca și ghid. Un popas ce aduce trecutul în prezent și aflarea unor secrete date uitării sau lăsate să se piardă cu trecut cu tot. Experiența la Cannes a lui Dimuleanu și a Martei, este o adevărată comedie. Drumeția, popasul la mănăstire, transportarea măgarului cu trenul, confundarea măgarului cu altu’ decedat, este umorul pur. Prezicătoarea ce o pune pe Marta pe gânduri, trecutul lui David Trotsky, guru și fondatorul multinaționalei de Marketing, fac deliciul cărții.

Ce este mai bine, să rămâi prizonierul umbrei care încetul cu încetul te părăsește sau să renunți și să-i dai voie umbrei să își capete forma și intensitatea dorită? Toate rămân la latitudinea ta. Cum hotărăști să părăsești breasla, în același fel cum ai condus-o, în mod inspirațional ca reclamele pe care le-ai făcut sau cu ironia și inteligența pe care reclamele tale nu le-au avut? O carte umoristică și ironică până la sânge, dar și serioasă.

Cartea o puteți achiziționa de pe site-ul Editura Univers

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Geo spune:

  A doua recomandare tentanta la cartea asta. Ana a fost prima. Mulțumesc!

  Apreciat de 1 persoană

 2. anasylvi spune:

  O carte care mi-a placut mult, o recomand cu drag! Ai prezentat-o foarte frumos.


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  Apreciat de 2 persoane

  1. Mulțumesc! Și mie mi.a plăcut. Doamne, de mult timp n-am mai râs cu o așa poftă de mi-au dat lacrimile ca la cartea asta.

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.