Dana Săvuică – Din călătoriile unei femei cu suflet de copil Editura- Univers

Autor – Dana Săvuică

Titlul – Din călătoriile unei femei cu suflet de copil

Pagini – 220

Editura – Univers

,,E trist, dar nimic nu e garantat să rămână în viața noastră. Totul este efemer. Poate de aceea ar trebui să reflectăm la ideea de a trăi clipa la intensitate maximă. Să ne deschidem mintea și inima, spre a cunoaște, spre a ne cunoaște…”

Dana Săvuică ,, Din călătoriile unei femei cu suflet de copil” o carte autobiografică ,,Memorială” Am mai citit cărţi de acest gen, însă niciuna nu m-a făcut să o devorz, să mă bucur cu atâta plăcere de ea, cuvând cu cuvânt. Unele dintre ele au fost plăcute, altele pur şi simplu m-au făcut să trag de ele, cu gândul că poate la un moment dat ceva, ceva, îmi va stârni interesul, îmi va capta atenţia. Slabe şanse! Ţin să pun în evidenţă părerea mea ca simplu cititor, nu sunt critic de literatură, deoarece aş recomand ca o carte autobiografică să fie ca aceasta sau chiar mai bună. Este modelul de, aşa da! Aş spune că este o carte dezordonată, dar o dezordine ordonată. Poate că o să vă întrebaţi, cum vine asta, ori ordonată, ori dezordonată? Ei bine, sunt poveşti din diferite etape ale vieţii, nu are o cronologie anume, puţin de-aici, puţin de-acolo, dar modul în care sunt destăinuite te acaparează, te fac să vizionezi cu ochii minţii acele fragmente. O carte cu calităţi la poli opuşi, amintirile nu sunt într-o ordine anume, nu funcţionează ca un ceas elveţia, nu ne inundă minte cu detalii duse la extrem – pentru mine, uneori, detaliile prea insistente şi fără rost mă aduc la disperare, insistenţa pe o anumită imagine sau mărturisire nu mă încântă, nu la genul acesta de carte. Detaliile depind şi de modul în care este scrisă cartea.

Ce mi-a plăcut? Mi-a plăcut modul de expunere, amănuntele ici-colo, îţi aduce zâmbet, seriozitatea, sentimentele, gândurile, trăirile. Un amalgam de amintiri pe care le citeşti cu plăcere. O carte ce are puterea de a trezi în tine copilul pierdut, amintirile, să te bucuri de relatările ei, să te analizezi, să te vezi pe tine ca femeie, dincolo de rolul tău de mamă, soţie, fiică, soră, societate şi regulile ei. Prin propria experienţă trezeşte în tine instinctul să-ţi dai seama că trebuie să îi dai voie copilului din tine să iasă, că este timpul să-ţi vezi, să-ţi expui dorinţele, visele, să nu te mai plafonezi în vârtejul regulilor de familie şi societate. Prin intermediul cărţii nu afli doare viaţa vedetei, Dana Săvuică, nu pătrunzi doar în interiorul vieţii ei private, a copilăriei, ci în propria experienţă. Îţi arată că fiecare persoană din viaţa ei are un rol anume în dorinţe, în evoluţie, în cedare, în temeri, în fericire, în speranţe. Expunând experienţele plăcute cât şi cele neplăcute, însă toate au importanţa lor. Luăm parte la viaţa unei fetiţe dintr-o familie de diplomaţi, mutându-se dintr-o ţară în alta, la experienţele atât ale familiei cât şi ale ei, din diferite ţări exotice.

Vom citi despre fetiţa aceea care se bucură de primul câţeluşi, de prima scrisoare de dragoste, de prima floare, de primul băieţel îndrăgostit de ea, de momentele când îşi privește mama cum se machiază, ce trebuie să facă o femeie să fie frumoasă, de momentele feerice, de sentimentele acelea când se află într-o şcoală nouă şi este nevoită să se adapteze, de amintiri alături de bunică, mamă, tată, sora şi prietenii ei, de primul ei concert, de prima croazieră, unde îl întâlneste pe misteriosul bărbat cu ochi albaştri, de fetiţa pasionată de muzică, de fetiţa cu pereţii camerei plini cu postere ale cântăreţilor şi actorilor preferaţi, de prima schimbarea de look, de fetiţa închisă într-o femeie adult ce încă visează la marea iubire, de fetiţa introvertită, timidă şi băieţoasă. Îţi arată trecutul şi viitorul la care visează, la speranţele şi schimbările ei. Îţi aduce fragmente din lumea ei. Ar fi multe de scris, însă nu aş dori să dau mai mult de atât, unele evenimente sau mai bine zis o descriere, o aveţi şi pe coperta carţii. Au fost momente când mi-am dorit să îmi dea mai multe detalii, însă după câteva pagini m-am bucurat că nu a făcut-o, mi-a stârnit curiozitatea, în special în privinţa bărbatului misterios. La un moment dat rămâi cu impresia că iei parte la o întâlnire fantomatică. Nu ştiam ce să cred, dacă este real sau nu. La final îl descoperi pe omul, femeia, fetiţa, Dana Săvuică, şi nu vedeta TV, Dana Săvuică. Îi descoperi viaţa cu bune şi rele, cu dezamăgiri, iubiri, momente foarte tensionate sau fericite, pierderi, suferinţe, despre ce o face să îşi schimbe percepţia despre viaţă, despre trecut şi viitor.

Avem parte de descoperirile ei în acele ţări: elefanţi, erupţia unui vulcan în Indonezia, cuvinte şi expresii a unor ţări exotice, de momente în care viaţa ei, a familiei şi a altor o sută de oameni este în pericol. De momente amuzante, cum că oamenii mari făceau glume deochiate, dar încercările lor de a fi făcute cu perdea nu aveau rezultate la Dana, tatăl făcând uneori glume pe seama perspicacităţii ei, ,, tată spune gluma cu Bulă şi părul creţ,,.
Din călătoriile unei femei cu suflet de copil, o carte unde nu ai cum să te plictisești, nu te pune să iei parte la detalii ce nu sunt necesare, mi-au plăcut toate experienţele, mi-a plăcut vocabularul folosit, comparativ cu alte cărţi din acest gen de literatură, acesta a fost pe placul meu.

Această carte autobiografică ,, Memorială” este genul de carte, așa da! O carte contemporană ce merită toată atenția, de unde poți rămâne cu învățăminte și momente plăcute.

Cartea o puteţi achiziţiona de pe site-ul Editura Univers

Reclame

Un gând despre „Dana Săvuică – Din călătoriile unei femei cu suflet de copil Editura- Univers

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

Cititor necunoscut

citește ce vrei, când vrei, cum vrei

Stări (in)depedente de alți oameni.

Nu ești niciodată singur, ci ai ocazia să fi tu însuți.

Zâmbetul Soarelui

Un blog de Sorina Chirilă

vipera de biblioteca

Nu fac recenzii, nu povestesc carti, doar imi spun impresia lasata de o carte .

Un inger visator

despre mine si ceea ce ne înconjoară

Andreea Mătea

OPEN HAPPINESS

TEEN THOUGHTS

"writing is a way of talking without being interrupted" — Jules Renard

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

Dana-Georgiana Mortan

~ Nihil sine Deo ~

Read it out

”I`ve lived a thousand lives.”

Jocul de-a v-ați ascunselea

”Îmi plac domnițele la ananghie. De aceea nu mă grăbesc să le salvez. Îmi lasă mai mult timp să mă bucur de spectacol!”

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

Ela Albu

Fashion blogger

Sânge şi Trandafiri

Poveştile noastre întunecate...

Fărâme de suflet

Simte fiecare suflare de viață cum îți cutreieră întreaga ființă!

%d blogeri au apreciat asta: