Psihogenealogia pentru toți -Isabelle de Roux, Katrine Segard / Conceptele-cheie și principalele curente din psihogenealogie – Editura PHILOBIA

Autor – Isabelle de Roux, Katrine Segard

Titlul – Psihogenealogia pentru toți / Conceptele-cheie și principalele curente din psihogenealogie

Pagini – 193

Editura – Philobia

Psihogenealogia pentru toți, o carte care te ajută să te descoperi și să descoperi, să te evaluezi, să-ți analizezi sau reanalizezi genealogia, fricile, deciziile, caracterul, temerile, strămoșii, să afli informații din lumea cercetării psihoterapeutice, transgeneraționale, psihosociologiei, psihodramei, psihanaliste, terapeutice și o invenție numindu-se, Genosociogramă, aceasta este o formulă geometrică, fiind pusă în practică prin forme geometrice, ține evidența familiei, membrii, traumele, evoluția familiei, evenimentele cât și rezultatul acestor evenimente. Să explorezi o lume a necunoscutului în cercetare și să afli că personalitatea individuală poate fi un cumul de evenimente și particularități genetice, conștiente sau inconștiente.

Probabil că numărul de pagini vă duce cu gândul că, ce informații pot fi cuprinse în doar 193 de pagini? Ei, bine, nu-i chiar așa. Cel puțin în privința mea, am resimțit-o ca și cum aș fi citit undeva între 700/ 800 de pagini. De ce spun asta? Pentru că toate informațiile și exemplele duc la o altă analiză, fiecare punct pus în evidență poate fi evaluat, toate aceste puncte de plecare formează la rândul lor un lanț trofic, legându-se unul de altul. Isabelle de Roux și Katrine Segard au împărțit cartea în două părți, ,, De la terorie….. La practică ”

În prima parte,, De la teorie… au pus în evidență autorii și cercetătorii cei mai reprezentativi împreună cu cercetările lor, bazându-se pe experiența clinică și o sumară biografie a fiecarui autor. Un punct de vedere propriu ar fi că psihologia și toate ramurile ei, nu este o știință exactă. Un individ poate răspunde diferit de altul, cei doi fiind într-o situație similară, chiar dacă au legături genetice sau nu. În primele șase capitole avem teoriile cercetătorilor, fiecare axându-se pe anumite interese.

Ca de pildă, Anne Ancelin Schützenberger, axându-se pe Genosociograma și sindromul de aniversare. Ea, pune în evidență că un individ poate suferi o traumă sau un accident psihotic într-o anumită perioadă a vieții, însă accidentul psihotic se manifestă și se resimte abia atunci când copilul individului ajunge la vârsta la care individul a suferit trauma, această traumă se poate manifesta prin apariția unei boli. Individul rămâne cu teama sau i se declanșează în acel moment amintirile și fricile iar corpul răspunde prin apariția unei boli. Sindromul aniversării numindu-se și fenomenul repetării. O boală ce se transmite dintr-o generație la alta sau anumite evenimente ce propulsează apariția unei suferințe mentale, fizice sau de orice natură ce ține de sănătate. La un moment dat dacă acest sindrom aniversar este repetitiv de la o generație la alta, poate fi interpretat ca blestem. Subiectul fiind mult mai explicit în carte.

Capitolul doi, îl avem pe Serge Tisseron/ Secretul și rușinea. Aici sunt analizate repercusiunile secretelor și al rușinii, de la o generație la alta. Oricum puteți afla foarte multe informații despre efectele acestor două subiecte și ce consecințe pot avea asupra viitoarei generații. Cu toate că ar fi multe de spus, mă opresc aici, lăsându-vă pe voi să descoperiți.

Capitolul trei, Nicolas Abraham și Maria Torok/ Cripta și fantoma.

Aici avem în prim-plan evenimentele care îl marchează pe un individ, dar despre care nu poate vorbi, Nicolas și Maria numindu-l ( eveniment inexplicabil), acest părinte este purtător al unei cripte. Și, astfel descendentul lui riscă să fie afectat de această traumă, uneori individul în cauză percepe suferința părintelui, dar nu o poate identifica, numindu-se ( nenumibil), acest descendent este numit ( purtător al fantomei). Pentru viitoarele generații, percepțiile, senzațiile și imaginile legate de un anumit eveniment ce îl copleșesc, chiar dacă le este necunoscut se numește ( eveniment negândibil). E ca atunci când durerea unui părinte este dusă mai departe de unul sau mai mulți copii ai săi. Acest eveniment fiind ținut în criptă de părinte, dându-i descendentulu-i doar o parte din el, copilul îl ia mai departe, însă atunci când evenimentul este împărtășit, descendentul este eliberat de această traumă, însă nu întotdeauna. Restul detaliilor le aflați în carte.

Capitolul patru, Ivan Boszormenyi- Nagy/ Loialitatea și parentificarea. Aici probabil că unii dintre voi o să vă identificați. Se analizează inversarea de roluri dintre părinte și copil. Părintele îi oferă copilului rolul de părinte și părintele își atribuie rolul de copil. Este acel moment în care copilul este mult mai responsabil atât în familie cât și în societate, față de părinte. Părintele devenind ca un adolescent, făcând și având atitudinea unui imatur. Sunt o mulțime de informații interesante.

În capitolul cinci, Vicente de Gaulejac / Nevroza de clasă.

Aici avem situația în care un individ își dorește să evolueze din punct de vedere social, însă ce se întâmplă pe parcursul următoarelor generații? Probabil unii dintre voi știți mitul acela cu cea de-a treia generație? Aflați mai multe în carte.

În capitolul șase, Robert Neuburger / Mitul familial.

Aici m-am gândit la regulile și credințele cu care am plecat din sânul familiei sau altele noi pe care le-am introdus în propria familie. Toate acestea fiind numite, Mitul familial. Modificările și rezultatul acestor mituri le aflați în carte.

În cea de-a doua parte a cărții avem cercetările clinice pe subiecți, (…La practică). Aici întâlnim subiecți diferiți, împreună cu suferințele lor. În privința subiectului, Alianță și dezalianță sau evoluția unui cuplu. Ce modificări intervin în cuplu în momentul în care partenerii sunt din clase sociale diferite sau atunci când unul dintre parteneri își canalizează afecțiune pe celălalt, scoțând posibilitatea de a avea copii. Vă aduceți aminte de cartea pe care am citit-o nu demult, despre, bărbați care nu pot iubi? Ei bine, aici veți afla ce se petrece dincolo de inconștient, de ce calitățile care l-au atras în prima fază pe partener la celalalt partener, însă acestea cu timpul devin un defect și motivul despărțirii, parteneri ce se aleg în funcție de mediul social din care provin, conștient sau inconștient. Câtă influență pot avea partenerii unul asupra celuilalt, de ce un individ care trece prin două căsătorii, dar alegerea partenerilor este total diferită, mai avem, relația părinți-copii, prenumele și filiația, mediul social și cultura familială, traumele, inscripțiile în timp și, la final, Concluzia.

O carte pe care am citit-o cu drag, aceasta face parte din cărțile care îmi plac din domeniul Psihologic. De ce o recomand? Pentru că veți afla multe informații despre mintea omului și nu numai, că strămoșii și evoluția societății au modificat regulile și caracterul fiecărui individ în parte.

Cartea o puteți achiziționa de aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Doar pentru tine

Shopping-ul şi moda două activități culturale

alex lamba

texte publicate

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

the world wild

beautiful world

Oglinda sufletului meu

Despre ceea ce sunt, simt și trăiesc...

heart beat

I needed just one thing: for you to stay with me and expose yourself to the lethal stuff radiating from me.

PeBune

Dacă nu mergeam în ziua aia la pîine, nu te-ntîlneam.

doar, o viaţă

eu trăiesc, când să fiu supărat

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

Cititor necunoscut

citește ce vrei, când vrei, cum vrei

%d blogeri au apreciat asta: