Psihogenealogia și rănile din familie – Anne Ancelin Schützenberger / Editura Philobia

Autor – Anne Ancelin Schützenberger

Titlul – Psihogenealogia și rănile din familie/ Legături transgeneraționale, secretele de familie, sindromul de aniversare, moștenirea traumelor și practica genosociogramei

Pagini – 294

Editura – Philobia

Pentru început vreau să pun în evidență că Anne Ancelin are o biografie impresionantă, fiind ghidată de unii dintre cei mai buni profesori din domeniul psihologiei cât și multele ramuri ale ei, făcând parte din grupul de la Palo Alto, împreună cu alți mari psihologi. A înființat două școli : Școala franceză de psihodramă și metode de grup și Școala de Psihogenealogie clinică Anne Ancelin Schützenberger.

In această carte o să aveți parte de studiile științifice ale lui Anne, de controversele marilor psihologi, psihoterapeuți, psihiatri, etc. De controverse între profesori și elevii lor, arătând că trecerea timpului și evoluția societății pot schimba oamenii și modul după care se ghidează asupra vieții cât și genealogia lor. Dacă unele aspecte ale genealogiei rămân neschimbate, altele se suprapun peste cele existente. Genealogia unei familii, alegerea prenumelui, rănile, apartenențele familiale, responsabilitatea familială, uniunea familială, trecutul îndepărtat și secolul în care te naști pot avea o influență mare asupra ta ca și individ, cât și tu ca individ asupra celor care vor urma.

Familia și strămoșii sunt mediul din care provii, din care te dezvolți ca personalitate, ca om în societate, dar și ca un model al viitoarei generații. Loialitatea, uniunea, conexiunea, responsabilitatea, nemulțumirile, rănile, traumele și modul în care a funcționat familia în trecut cât și în prezent și viitor, pot avea anumite influențe asupra ta ca și comportament, educație, sentimente, pot apărea simptome ale bolilor în funcție de stabilitatea familiei atât din prezent cât și din trecut. Puteți afla cum într-o familie pot fi indivizi atât de diferiți, de ce unii copii se simt responsabili pentru bunăstarea părinților, alții sunt răi, neiertători, revoltați, alții nepăsători și tot ceea ce contează sunt doar propriile dorințe, propriile lor nevoi, nesimțind compasiune și uniune familială. De ce membri unei familii sunt într-o continuă competiție și neînțelegere constantă, pe când unele familii sunt unite, devotate, responsabile și cu reguli bine definite, indiferent de provocările ce survin pe parcursul timpului. Cum funcționează îndatoririle, iubirea și tot ceea ce ține de regulile unei familii și importanța trecutului, ce repercusiuni poate avea trecutul și cât de important este în genealogia proprie și care sunt urmările trecutului, cât și multe altele le puteți afla din carte. Ba chiar aveți o schemă prin care puteți să vă faceți genealogia familiei, dar și cum veți putea gestiona o bună funcționare a familiei și a membrilor ei, o să aveți parte de exemple din viața lui Anne cât și din cele ale pacienților ei.

,,Noutatea constă în recunoașterea unui sindrom specific, creat atunci când coincidențele contextuale provin din retrăirea traumelor precoce care ar putea provoca boli mentale grave. (Hilgard J)

Ca teme dezbătute, avem: Trecutul viu – Papagalul bunicului, De la inconștient la genosociogramă, Terapie familială și genogramă/ genosociogramă, Loialități invizibile, Psiho-somatic/ somato-psihic- relația ,, body-mind”, Cripta și fantoma, Originea și moartea, Cercetările mele asupra genosociogramei și sindromul de aniversare, Cum se construiește o genosociogramă?, Practica mea clinică în domeniul transgeneraționalului, Exemple clinice cu genosociograme simplificate / Sindromul de aniversare și loialitatea familială invizibilă, Concluzii / Bolta omenească.

Cu toate că domeniul științific al lui Anne este transgeneraționalul- sindromul de aniversare, aceasta nu s-a bazat doar pe propria ei idee, luând în considerare și temele celorlalți colegi în domenii ce completează baza ei științifică, punând totul într-o balanță, luând în calcul și faptul că fiecare individ în parte are propriile lui particularități. Ceea ce mi-a atras atenția este că la începutul cărții pune punctul pe faptul că este bine ca cei care nu sunt familiarizați cu practica aceasta de terapie, să nu o folosească. Și, adevărul este, că o astfel de terapie este una complexă, tratând-o superficial și în neștiință poate face mai mult rău decât bine sau rezultatele nu vor fi cele așteptate.

O carte despre care am putea vorbi la nesfârșit, dar cel mai important este că aveți foarte multe de învățat, de reținut, cu toate că este o carte mai mult pentru cei care studiază acest domeniu, asta nu înseamnă că nu o puteți citi. Citind-o nu veți avea ceva de pierdut, din contră, vă veți îmbunătăți cultural și totodată veți învăța ceva benefic atât pentru voi cât și pentru familie.

Sindromul de aniversare

,,Inconștientul are memorie bună, se pare ; îi plac legăturile de familie și marchează evenimentele importante ale ciclului de viață prin repetarea datei sau a vârstei: sindromul de aniversare. …

Numeroși copii de substituție se nasc la aceeași dată aniversară a nașterii, morții sau înmormântării unui copil precedent pentru care mama nu și-a încheiat doliul….”

Cartea o puteți achiziționa de aici

https://www.facebook.com/philobia/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.