Arhitectura face diferența

Țineți minte cartierele acelea americane, arhitectura caselor identică, străzile liniștite, cu flori, pomi și imaginea aceea de neuitat. Ici colo câte un cățel, un copil pe bicicletă, cu o bătrânică pe verandă, cu domnul ce își spală mașină în liniștea străzii, cu un râs cald ce perturbă liniștea, de cine știe unde.

Cu parcurile mari, pline de pomi înalți ce ascund ciripitul păsărilor, mai ales toamna, când toate frunzele încep să capete culoarea nostalgiei, fericirii, totul în jur fiind ca un cocon ce te îmbină să te ghemuieşti odată cu micile creaturi ale pământului, cu băncuțele ce te îndeamnă să-ți tragi sufletul, să meditezi, să asculți foșnetul frunzelor…

Cam asta era imaginea care îmi inunda mintea. Nu că nu mi-ar fi plăcut strada pe care stăteam când eram copil. Îmi aduc și acum aminte de zumzetul glasurile noastre, a copiilor, de câte o voce obosită de trecerea timpului ce ne îndemna să fim cuminți sau de glasurile părinților ce se găseau tocmai în acel moment când joaca era mai interesantă să ne cheme să venim la masă, iar strada rămânea doar în sunetul de mașini sau vocile unor rătăciți ce veneau de pe fie unde.

Rămansesem cu imaginea aceea în minte, de copil mă gândeam cu ar fi să stai într-un cartier ca acela al Americanilor.

La noi arhitectura caselor este atât de variată și mult prea brută, mereu când le privesc încerc să deslușesc ce vor să spună printre tonele de cărămizi și moloz. Asta mi-a adus aminte și de ce schimbări aș dori să se facă pe stada mea și în localitate. Pentru început să se construiască o bibliotecă separat, în acest moment aceasta este în incinta școlii, unde mai pui că și aceasta este mult prea sumbră, parcă ai intra într-o clădire mare cu holurile reci și impersonale. Dacă aș putea de acolo aș începe cu schimbarea.

Pentru a construi biblioteca aș alege un arhitect ce se ocupă cu proiecte de case, pentru a face o construcție cu o arhitectură deosebită, ce o să indemne nu numai copiii la a o explora și a pătrunde în lumea necunoscutului cu povești ce aşteaptă să fie descoperite, cât și pe cei adulți, astfel în zilele de weekend să se poată bucura de o încăpere unde pot citi și uita de tot ce este dincolo de acei pereți, înconjurați de cărți și o lume pregătită să le desfete simțurile și imaginația minții. Mi-aș dori case construite în așa fel încât imaginea să te indemne la a o contempla, a oferi o armonie plăcută ochiului și simțurilor, ce să te reprezinte, o casă în care să simți că acolo ești tu însuți, că te armonizezi odată cu ea. Niciodată nu mi-a plăcut obiceiul nostru al românilor ca în jurul casei să se construiască acele garduri, dar la noi este o necesitate, asta dacă nu vrei să te trezești cu surprize din cele mai neplăcute. Însă monștrii aceia de garduri mă fac să simt că suntem cu toții închiși în propriile noastre închisori. Unde mai pui căci cu trecerea timpului pomii din jurul tău nu-și mai fac simțită prezenta mai deloc, asta pentru că nu sunt.

Casa, mi-aș dori-o să fie plăcută, să nu am senzația că sunt înconjurată de sobrietate și pereți reci. Am găsit câteva exemple pe proiect de casă ce s-ar încadra perfect în stilul meu și mi-ar fi pe plac. Cu o arhitectură plăcută ochiului și cu un dizain ce mă face să mă gândesc la o sumedenie de plăceri, și un interior care îmi oferă calmul și liniștea de care avem cu toții nevoie. Cu un interior cât mai spațios păstrându-și cât mai mult originalitatea, nu îmbrăcând-o și dichisind-o cu toate lucrurile inutile, să-și păstreze cărămida aceia maronie, cu podele din lemn ce îți oferă căldură și te duc cu gândul la pădurile luxuriante, cu ferestre cât mai multe pentru a te bucura de primele raze ale soarelui, de căldura cu care te învăluie la primele ore ale dimineții, dându-ți doza de energie pentru a parcurge fiecare zi plin de viață și hotărât de a face tot ceea ce îți propui, cu o curte spațioasă și plină de verdeață. Că parcă m-am săturat de piatra de care suntem înconjurați, fără a mai fi o balanță între natură și acele blocuri imense de beton.

1539673323727-317530305-1438531358.jpg

Parcul.

Aici aș prefera ca cel puțin două parcuri să fie construite, un parc lângă bibliotecă, cu băncuțe comode unde te poți așaza împreună cu o carte sau privind la micii prichindei ce se bucură de jocurile lor inventive și pline de energie. Mi-aş mai dori unul unde terenul să fie mare, atât de mare încât să se poată planta pomi, alei pentru bicicliști și alte activități de acest gen, alei pentru cei pasionați de jogging, ici colo strategic la umbra pomilor instalate topogane, leagăne, trambuline, chiar și un mic munte de nisip pentru cei mai mici copii și castelele lor, flori puse în ronduri astfel încât fiecare rond să aibă flori pentru toate anotimpurile, să se combine arhitectura cu natura, liniștea cu frumusețea.

Asta mi-a adus aminte de cât de necesar este pentru copii să aibă libertatea de a se bucura de tot ce le este oferit, dar cât de frustrant este pentru noi părinții să îi auzi că te roagă să mergi până la drumul principal pentru a se da cu skateboardul, dar totodată cât de greu este de luat decizia de a-i însoți acolo, de a sta tot timpul cu ochii în patru ca să nu te trezești de fie unde cu câte o mașină. Este o situație destul de frustrantă. Pentru asta aş alege ca toate străzile localității să fie asfaltate și împărțite în așa fel încât copiilor să li se ofere posibilitatea de a avea o pistă de bicicletă, separat de strada principală și cât mai departe de pericol, cu o arhitectură deosebită, și plină de culoare.

Asta ar fi imaginea ce mi-a străbătut copilăria și viața de adult. O lume unde totul este în armonie cu bunul gust și ingineria marilor arhitecți.

Fotografii – AIA PROIECT

Competiție- SuperBlog 2018

Reclame

4 gânduri despre „Arhitectura face diferența

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

Cititor necunoscut

citește ce vrei, când vrei, cum vrei

Stări (in)depedente de alți oameni.

Nu ești niciodată singur, ci ai ocazia să fi tu însuți.

Zâmbetul Soarelui

Un blog de Sorina Chirilă

vipera de biblioteca

Nu fac recenzii, nu povestesc carti, doar imi spun impresia lasata de o carte .

Un inger visator

despre mine si ceea ce ne înconjoară

Andreea Mătea

OPEN HAPPINESS

TEEN THOUGHTS

"writing is a way of talking without being interrupted" — Jules Renard

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

Dana-Georgiana Mortan

~ Nihil sine Deo ~

Read it out

”I`ve lived a thousand lives.”

Jocul de-a v-ați ascunselea

”Îmi plac domnițele la ananghie. De aceea nu mă grăbesc să le salvez. Îmi lasă mai mult timp să mă bucur de spectacol!”

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

Ela Albu

Fashion blogger

Sânge şi Trandafiri

Poveştile noastre întunecate...

Fărâme de suflet

Simte fiecare suflare de viață cum îți cutreieră întreaga ființă!

%d blogeri au apreciat asta: