Vlad Roman – Cât mai aproape de tine/ Editura Univers

Autor – Vlad Roman
Titlu – Cât mai aproape de tine
Editura – Univers Anul 2016

Pagini- 171
Despre Vlad Roman și cea de-a doua sa carte puteți citi aici

Vlad Roman, ce aș putea zice despre un autor care mă debusolează chiar pe mine? Ar fi o nebunie ca după ce i-ai citit cărțile să zici că simți lejeritate și farmecul acela de imperfecțiune. Uneori, mă gândeam că nu i-ar strica puțină vălmăşală, puțină relaxare în narațiunea cărții. Este atât de perfecționist încât te face să vrei să fie dezordonat. Stilul în care a scris cartea” Cât mai aproape de tine” te duce cu gândul la un basm, la un SF, o ficțiune ieșită din comun. Nu lasă nimic să-i scape. Începutul cărții îmi era incert, modul în care a ales să o conceapă fiind total neașteptat. Cartea este un manuscris, un memoriu, scrisori.

„Ați intrat într-un oraș neimportant, a stins farurile pentru că se făcuse zi și întregul bord s-a întunecat, iar în timpul acesta voi vorbeați, discutați aprins despre lucruri legate de familie. Avea pe atunci , la fel ca tine, fascinația familiei , nu a întemeierii, ci a reuniunii ei – o mulțime de oameni pe care îi leagă o singură linie de sânge, într-o casă prea mică, vara sau toamna târziu, într-o splendidă pauză de viață. „

Fiind la a doua carte scrisă de Vlad Roman mă așteptam să nu mai fiu așa de intrigată de stilul dânsului. Clar m-am înșelat. Această carte m-a intrigat și mai mult. Amalgamul de stiluri, informații care te duc de la realitate la inimaginabil, de la sentimentalisme la cultură, de la imaginație la creație, te fac să o savurezi. Cartea luând formă Sf, nu un SF ca în acele cărți de acest gen, ci diferit – cum poți să devii tu mintea și amintirile unei persoane, să deții toate detaliile din subconștientul acelei femei? – chiar ea de ar fi povestit și tot ar fi unele detalii pe care nu le-ar fi spus nimănui.

” Marta a ieșit imediat după cină. Și-a aruncat în spate un fâș pentru vânt și m-a sărutat înainte să închidă ușa de la intrare. M-am gândit că transparența nu se leagă numai de nuditate, ci, poate mai important, de capacitatea mea de a fi lucid în fața unor astfel de obiecte sau substanțe din lume. Când ești lucid, nu prea poți înțelege transparența.”

De fapt nu mă mir că și aici am găsit această caracteristică de stil, fiind deja familiarizată cu ineditul din cea de-a doua lui carte. Acum am înțeles că de fapt de aici a pornit totul, de la prima sa carte îi se trage caracteristica de unicitate.
David, un scafandru care studiază peștii, ne oferă scrisori dedicate unei femeie care și-a pierdut memoria. Poveștindu-i acesteia gândurile ei, evenimentele, dialogurile, prieteni lor, despre iubita lui, întâmplări, despre pasiunea lui pentru pești, sentimentele ei, acțiunile ei și ale lui. Cum se simte cineva care și-a pierdut toate amintirile, fiind învăluit în uitare, cum de bărbatul acela este cel care-i deține amintirile, ce legătură poate fi între un bărbat şi o femeie, între uitare și amintiri? Bărbatul îndrăgosti nu doar că pătrunde, se cufundă în adâncul mării ci și în adâncul minții femeii iubite, făcându-i portretul minții, gândurilor, trăirilor, se strecoară în subconștientul ei, rostogolind și înaintând cât mai adânc în memoria Anei.

” – Ana, hai în mașină.
Pot să accept că nu pricep ceva, dar să mă minunez de frumusețea neștiinței – nici chiar aşa.
Mama m-a iubit foarte mult. Dar la sfârșit a uitat, rând pe rând, tot.
Și ce legătură are asta? Crezi că nu știu că ai suferit? Că nu știu să respect asta? Te-am întrebat ceva în ultimii trei ani? Am venit și eu la înmormântare, am adus coroană, ți-am dat spațiu. Mi-am zis că e teritoriul Martei, nu m-am băgat.
Dacă îți aduci aminte , ți-am dat un telefon în zilele care au urmat înmormântării și ți-am zis că sunt aici dacă vrei să vorbești.
Îmi amintesc.
Bun, și degeaba am fost eu acolo, că n-ai sunat. Știi ce am simțit după? Că a trebuit să o iau de la capăt. Cu totul. Oamenii mor, David, și gata.
Ana
Ce vrei? Nu poți înghiți gălușca?
Ana!
Hai că urc, să te ia dracu’.
Te-ai enervat singură.

Scrisorile pentru Ana au rolul de a reconstrui de a reinventa trecutul rupt, de-a străpunge/ penetra uitarea, de a povești celuilalt despre sine însuși. Relația Anei și lui David devine una intimă cu aceeași minte, fiind conectat direct la ea. Narațiunea nu este una normală ca cea a autorilor care povestesc despre viața cuiva din afară, nu! Ci autorul a inventat o scriere ieșită din comun, (conexiunea) nu una exterioară, ci o conexiune mentală, trup, suflet și minte. Poveștindu-i femeii iubite fiecare mișcare, gândire, acțiune, pe care a făcut-o. La un moment dat mă gândeam dacă se mai poate inventa un nou stil literer. In general literatura a fost sucită şi învârtită pe toate părţile, abordate toate genurile, stilurile, introducându-se tot felul de subiecte: de la dramă, SF, romantic ficţiune, etc. Atât din viaţa reală cât şi din imaginaţie și creaţie, abordându-se toate subiectele din lume, încât nu mă aşteptam să se mai poată inventa un nou stil. Nu fac referire numai la literatura română ci la toată literatura din lume. Şi, da! Uite că se poate.
Ne scufundăm într-o frumoasă poveste de dragoste, între spațiul dintre realitate și ireal, între prezent și trecut. Dar nu de la exterior, ci, din interior spre exterior. Întreba la un moment dat Editura dacă cartea autorului este una de fițe. Aș putea spune că da. Dar este mai mult de atât. Este irealitatea și fascinația minții, capacitatea de a da personajului masculin o aptitudine de neimaginat, ireală.
Cartea o puteți achiziționa de aici

Reclame

3 gânduri despre „Vlad Roman – Cât mai aproape de tine/ Editura Univers

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Doar pentru tine

Shopping-ul şi moda două activități culturale

alex lamba

texte publicate

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

the world wild

beautiful world

Oglinda sufletului meu

Despre ceea ce sunt, simt și trăiesc...

heart beat

I needed just one thing: for you to stay with me and expose yourself to the lethal stuff radiating from me.

PeBune

Dacă nu mergeam în ziua aia la pîine, nu te-ntîlneam.

doar, o viaţă

eu trăiesc, când să fiu supărat

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

Cititor necunoscut

citește ce vrei, când vrei, cum vrei

%d blogeri au apreciat asta: